miercuri, 16 august 2023

10 Cărți recomandate de Bill Gates

 

Cititul hrănește și susține intelectul și ar fi sigur să spunem că toate cele mai mari minți ale lumii au obiceiul de a citi. De la aceasta, co-fondatorul Microsoft Bill Gates nu face excepție. Recomandările sale de cărți nu numai că oferă o fereastră către gândurile sale despre viitorul lumii, dar dezvăluie și profunzimea cunoștințelor sale - pentru care Bill Gates este respectat în mod deosebit de mulți. 

Deci, ce fel de cărți citește Gates? Sunt ficțiune sau non-ficțiune, sau sunt cărți de afaceri sau prelegeri despre motivație? Sunt romane science-fiction sau dramatice? Se pare că antreprenorul miliardar preferă cărțile care sunt încărcate cu date și sunt de natură științifică. Acest lucru este evident din admirația lui pentru cărțile lui Robert Heinlein și alegerile sale din lucrările lui Vaclav Smil și Paul Strathern. 


1. A Gentleman in Moscow de Amor Towles 

Povestea urmărește un aristocrat pe nume contele Alexander Rostov, care este condamnat de un tribunal bolșevic la arest la domiciliu în marele hotel Metropol, vizavi de Kremlin. 

Deși nu a lucrat nicio zi în viața sa, contele va trebui să-și petreacă zilele rămase într-o mansardă și să lucreze la hotel. În noile circumstanțe, contele erudit și plin de duh se redescoperă.


2. Growth: From Microorganisms to Megacities de Vaclav Smil 

Publicată de MIT Press a Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Growth este o carte despre tot ce se află pe planeta noastră - de la microorganisme la civilizații. Ea subliniază faptul că, creșterea este în centrul tuturor lucrurilor, dar că există provocări în măsurarea impactului creșterii societale față de creșterea evolutivă.

Cu toate acestea, cartea nu este pentru toată lumea. Bill Gates a menționat în recenzia sa că cartea conține secțiuni lungi care citesc ca un manual de inginerie, chiar dacă într-adevăr poate învăța multe despre creșterea atât în lumea creată de om, cât și în cea naturală.


3. How the World Really Works de Vaclav Smil 

În această carte, Smil aruncă o privire asupra celor șapte domenii fundamentale care guvernează supraviețuirea și prosperitatea rasei umane. 

Energia și producția de alimente sunt două dintre domenii. Prin observațiile și concluziile sale, Smil subliniază că obiective precum globalizarea și decarbonizarea sunt vise îndepărtate în lumea modernă.


4. Klara and the Sun de Kazuo Ishiguro 

Klara and the Sun este un roman științifico-fantastic care are loc într-un viitor distopic în care unii copii sunt îmbunătățiți genetic pentru performanțe academice mai bune. Din cauza lipsei de socializare, roboții servesc drept însoțitori pentru copii. 

Klara este un astfel de robot, iar povestea este povestită de mașina care este adusă să acționeze ca însoțitoarea unei fete pe nume Josie, care suferă de o boală din cauza ingineriei genetice.


5. Mendeleyev’s Dream de Paul Strathern 

Visul lui Mendeleev este despre omul de știință rus Dmitri Mendeleev (scris și ca Dmitri Mendeleev). În 1969, Mendeleyev și-a prezentat pentru prima dată tabelul periodic, care este astăzi o piatră de temelie a chimiei. El a scris celebru în jurnalul său: „Am văzut într-un vis o masă în care toate elementele au căzut la locul lor după cum era necesar. Trezindu-mă, l-am notat imediat pe o foaie de hârtie.”

Prin cartea sa, Strathern duce cititorii într-o călătorie prin timp și istoria chimiei, de la filozofiile antice până la scindarea atomului. Și în centrul acesteia, totul este visul pe care l-a văzut Mendeleev.


6. Stranger in a Strange Land de Robert Heinlein 

Stranger in a Strange Land este recunoscută de mulți drept cea mai cunoscută lucrare a lui Heinlein. Publicată în 1961, povestea îl urmărește pe Valentine Michael Smith, un om născut și crescut pe Marte. 

Un Smith adult se întoarce pe Pământ într-un moment în care acesta a fost devastat de al treilea război mondial și religiile organizate dețin o putere enormă. Smith, care este mai puternic din punct de vedere fizic decât pământenii, provoacă ordinea creând o religie proprie în care sunt încurajate concepte precum iubirea liberă și viața în comun.


7. Surrender de Bono 

Surrender este autobiografia lui Bono. De la începutul vieții sale din Dublin până la munca sa ca activist care luptă împotriva sărăciei și a SIDA, apreciatul muzician descrie detalii cheie despre el însuși și despre munca sa. Desigur, timpul său ca lider al uneia dintre cele mai mari trupe din lume face, de asemenea, parte din carte.

„Când am început să scriu această carte, speram să desenez în detaliu ceea ce am schițat anterior doar în cântece. Oamenii, locurile și posibilitățile din viața mea”, scrie Bono, al cărui nume real este Paul David Hewson, despre carte pe site-ul său oficial. „Predarea este povestea lipsei de progres a unui pelerin... Cu multă distracție pe parcurs”, adaugă el. 


8. Team of Rivals de Doris Kearns Goodwin 

Cartea Team of Rivals este o biografie a lui Abraham Lincoln, al 16-lea președinte al Statelor Unite. Ea informează cititorii cum Lincoln a ajuns la putere în vremurile tulburi din anii 1850 și 1860 în America, punându-se în pielea celorlalți și abilitatea sa de a le înțelege sentimentele.

Cartea, pe care Gates o numește cea mai bună pe care a citit-o vreodată despre marele președinte american, a servit drept inspirație pentru Lincoln, filmul din 2012 care a primit 12 nominalizări la premiile Oscar, câștigând două inclusiv cel mai bun actor pentru Daniel Day-Lewis.


9. The Heart de Maylis de Kerangal 

Povestea se întinde pe 24 de ore. Trei prieteni merg la surf, iar unul dintre ei este ucis într-un accident de mașină pe drumul de întoarcere. Ceea ce urmează este dilema familiei băiatului decedat asupra deciziei de a-și transplanta inima într-un alt corp care are nevoie de ea. 

De Kerangal, o apreciată autoare franceză, face din transplantul de inimă centrul explorării filozofiei cărții sale, precum și o piesă cheie în explicarea modului în care funcționează donarea de organe în Franța.


10. The Inner Game of Tennis de Timothy Gallwey 

Jocul interior al tenisului a fost publicat în 1974 și este o carte despre psihologia umană care dezvăluie modul în care jocul propriu-zis de tenis implică două părți - un joc exterior și un joc interior. Gallwey presupune că, în timp ce jocul exterior este împotriva adversarului de pe teren, jocul interior se joacă în propria minte a jucătorului împotriva adversarilor, cum ar fi anxietatea și îndoiala de sine.

Cartea este salutată ca fiind una dintre cele mai bune din psihologia sportului, care a apărut într-un moment în care conceptul nici măcar nu exista. Astăzi, nu este doar o lectură esențială pentru jucători, ci și pentru cei din conducere sau, practic, oricine caută să-și ascuți abilitățile mentale.


Sursa foto: The New York Times 

V-a placut acest articol? 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu