luni, 10 februarie 2020

Recomandari pentru sanatatea inimii


80% din bolile de inima pot fi prevenite daca acordam atentie dietei si stilului de viata care pot sa favorizeze declansarea acestor afectiuni.
Ce ne recomanda specialistii cardiologi pentru sanatatea inimii?

"Nu este un secret faptul ca grasimile din alimentatia noastra sunt cele care cauzeaza cele mai multe dintre bolile de inima. Asa ca un prim pas pentru o inima sanatoasa si o viata indelungata presupune reducerea consumului de grasimi saturate, care pot fi inlocuite cu asa numitele grasimi bune, vegetale care au un rol important in reducerea nivelului colesterolului rau (LDL) din sange", semnaleaza conferentiar dr. Ioan Coman, Societatea Romana de Cardiologie.

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca incidenta bolilor cardiovasculare va scadea cu mai mult de jumatate daca:

ai o valoare redusa a tensiunii arteriale (sub 140/90 mmHg);
ai o greutate corporala normala;
renunti la fumat;
daca nivelul colesterolului total este in limite normale (sub 190 mg/dl);
alegi o alimentatie sanatoasa;
ai activitate fizica adecvata (minimum 30 de minute pe zi);
eviti stresul excesiv.

Nu uita de miscarea fizica zilnica!

Multe studii au dovedit ca practicarea unor activitati fizice diminueaza riscurile afectiunilor cardiovasculare. Un program regulat de exercitii iti mentine corpul sanatos. Un organism antrenat zilnic rezista in fata bolilor mult mai bine decat unul neantrenat. De exemplu, exercitiile aerobice inglobeaza activitati fizice - precum plimbarile, joggingul, biciclismul, inotul etc. - in urma carora inima isi mentine sanatatea pentru o perioada indelungata de timp. Desigur, nu uita sa vorbesti cu medicul inainte de a incepe serie exercitiilor de rutina.

Laptisorul de matca si mierea, esentiale in dulapul unui cardiac

Potrivit ghidului european de preventie a bolilor cardiovasculare, cardiacii trebuie sa evite: carnea grasa, grasimile, untul, zaharul rafinat, uleiul fabricat prin presare la cald, painea alba, sarea, piperul, ardeiul iute, ghimbirul, maghiranul sau curry. Pentru bolile cardiace este necesara o alimentatie bogata in elemente nutritive ca: fibre, acizi grasi esentiali, vitamina K si magneziu, care sunt factori de protectie impotriva bolilor cardiace. Mai mult, cardiacii trebuie sa practice sport si extercitii de respiratii, care sunt factori protectie, dar si de prevenire a bolilor cardiace.
Alimentele recomandate pentru cardiaci sunt: uleiul presat la rece, samburii de caisa, soia, fasole, cerealele integrale, mere, piersici, catina, macese, lamaie, grepfrut, strugurii rosii, urzica, frunze de patrunjel, leustean si telina, usturoi, fenicul, chimen, rozmarin, scortisoara si peste (mai ales pestii de ocean care sunt bogati in acizi grasi omega 3). Totodata, cardiacii au voie sa consume smantana sau lapte pasteurizat crude, deoarece acestea isi pierd valoarea nutritiva. Indicat este si consumul unui galbenus de oua, tot crud, deoarece contine lecitina care anihileaza colesterolul. Un alt aliment miraculos este mierea. Acesta ajuta muschiul cardiac slabit, diminuand oboseala si durerile din regiunea inimii. Se recomanda o lingura de miere diluata in ceai de paducel sau talpa-gastei, cu 2 ore inainte de masa.

Tot in ghidul european de preventie a bolilor cardiovasculare au fost enumerate cele mai intalnite, dar si cele mai bune plante pentru ceaiuri, care ajuta, previn sau trateaza afectiunile cardiovasculare:

ceai de paducel, indicat pentru afectiuni de origine nervoasa, aritmii, angina pectorala, arterioscleroza, hipertensiune, tensiune oscilanta;
patlagina, are rol hipotensor, curatand sistemul circulator si ajuta afectiuni precum: ateroscleroza, hipercolesterolemie;
radacina si frunzele de papadie, sunt tonice circulatorii;
traista-ciobanului, regleaza tensiunea arteriala;
talpa-gastei, lupta impotriva durerilor si tahicardie;
vasc, se macereaza la rece o cantitata foarte mica deoarece in caz contrar devine toxic, ajuta in hipertensiune, ateroscleroza si tulburari circulatorii;
coacaz negru, este hipotensor, aterosclerotic si diuretic;
coada-calului, bogata pe langa alte minerale si in potasiu si siliciu.


sursa:  eva.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu