duminică, 2 februarie 2020

Cum deosebim corect gripa de o banala raceala?

De ce racelile si gripa apar cu precadere in timpul iernii?
Vremea rece in sine nu duce la aparitia racelilor, insa atunci cand este rece afara
persoanele sunt mai susceptibile sa stea in interior si sa-si transmita intre ele virusurile. In ceea ce priveste gripa, exista dovezi care arata ca aceasta se raspandeste cel mai eficient la temperaturi si umiditate scazute, ceea ce poate explica de ce numarul cazurilor de gripa creste atat de mult in timpul iernii. Evalueaza cu atentie gravitatea simptomelor, pentru a sti cand esti prea bolnav pentru a merge la serviciu sau cand copilul se simte prea rau pentru a merge la scoala. Este important sa stai acasa in perioada in care esti cel mai contagios. In cazul racelilor, esti contagios in toata perioada in care ai simptome si esti cel mai contagios imediat dupa ce ai fost infectat, adica inainte ca simptomele sa se manifeste. In cazul gripei, esti deosebit de contagios din ziua in care incep simptomele pana in a cincea zi in care acestea se manifesta.

Cand trebuie sa merg la medic?
Mergi la medic daca ai oricare dintre simptomele gripei sau daca simptomele nu se amelioreaza dupa o perioada de 2 saptamani.

Cum pot evita sa transmit raceala sau gripa familiei si persoanelor din jur?
Exista multi pasi pe care ii poti lua pentru a evita raspandirea virusurilor si microbilor persoanelor din jur:
Acopera-ti intotdeauna gura si nasul atunci cand stranuti sau tusesti cu un servetel, pe care apoi sa-l arunci
Spala-te pe maini de mai multe ori pe zi cu apa si sapun, in special dupa ce ai stranutat, tusit sau ti-ai atins ochii, nasul sau gura.
Pastreaza distanta fata de persoanele din jur
Asigura-te ca cineva dezinfecteaza frecvent cu apa si sapun suprafetele si obiectele de uz casnic, inclusiv jucariile pentru copii

Care este diferenta dintre o raceala si gripa?
Gripa si raceala sunt cauzate de virusuri diferite. Au simptome aproape similare, deci poate fi dificil sa faci diferenta intre ele. In general, simptomele racelii sunt mult mai usoare decat simptomele gripei. Cand esti racit poti avea urmatoarele simptome:
Durere de gat
Nas infundat
Rinoree
Tuse
Febra usoara
Spre deosebire de raceala, in plus, gripa cauzeaza deseori:
Febra mare
Frisoane
Dureri musculare generalizate
Oboseala marcata
Care este cel mai bun tratament pentru o raceala?
Cel mai important lucru pe care il poti face atunci cand esti racit este sa bei multe lichide, pentru a mentine organismul hidratat. Evita bauturile bogate in cafeina intrucat acestea deshidrateaza. In ceea ce priveste alimentatia, consuma cu incredere supa de pui. La nevoie, poti apela la o serie de medicamente pentru a reduce durerile in gat si febra:
Aspirina. Nu este recomandata persoanelor cu varste sub 20 de ani, din cauza riscului de sindrom Reye
Paracetamol sau nurofen
Decongestionante nazale. Te pot ajuta sa respiri mai bine. Nu utiliza spray-urile nazale mai mult de 3-5 zile
Solutii saline pentru sinusuri si gat. Si acestea pot desfunda caile respiratorii si pot fi utilizate fara restrictii
Gripa începe brusc, are simptome comune cu răceala, plus câteva sau chiar toate din simptomele următoare: febră, mialgie, slăbiciune, scăderea apetitului. Febra şi tusea ca debut sincron indică precoce un episod de gripă în 79% din cazuri. Simptomele răcelii şi gripei mai pot fi clasificate şi în simptome timpurii şi simptome târzii. În cazul gripei avem un debut al simptomelor mai rapid în comparaţie cu răceala. Acestea încep să apară cam la două zile de la contaminare şi se manifestă cu febră, dureri în gât, oboseală, tuse, frisoane. În ziua a treia apar scăderea apetitului, slăbiciunea, cefaleea şi congestia nazală, simptomatologie ce durează, în medie, 3-5 zile şi poate fi urmate de o stare de oboseală care poate dura până la 2-3 săptămâni.
În cazul răcelii, perioada de incubaţie durează trei zile, timp în care pacientul nu prezintă simptomatologia asociată răcelii şi gripei. Debutul este brusc şi manifestat prin oboseală, durere şi mâncărime în gât. Simptomele la nivelul mucoasei nazale, cum ar fi rinoreea şi obstrucţia nazală, se instalează în ziua a cincea, urmate de o perioada de cinci zile de indispoziţie şi tuse, simptomatologia iniţială ameliorându-se treptat. Răceala durează, în medie, 7-10 zile, dar anumite simptome pot dura până la 2-3 săptămâni. De exemplu, tusea poate dura trei săptămâni sau mai mult după dispariţia celorlalte simptome. 
De cele mai multe ori, răceala şi gripa la debut sunt tratate de către pacienţi acasă cu tratamente sau leacuri naturale. Alţii solicită ajutor chiar de la început, întrucât vor să-şi desfăşoare activităţile zilnice în mod normal. Atunci când evoluţia bolii începe să afecteze viaţa şi capacitatea de a desfăşura activitatea zilnică, pacienţii merg la farmacie pentru a primi ajutor şi recomandări. De fapt, în acest moment pacientul ar trebui să se adreseze medicului de familie, care ştie cum să gestioneze fiecare caz în parte, în funcţie de severitatea simptomelor şi de apariţia eventualelor complicaţii.


Surse:  reginamaria.ro
              medichub.ro
  Foto:  idnes.cz 
               nurofen.ro




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu