vineri, 20 ianuarie 2023

Remedii naturiste pentru tuse

 

Tusea este o reactie absolut normala a organismului prin care sistemul respirator incearca sa elimine microbii daunatori, praful sau substantele iritante care patrund in corp. Este un reflex natural care protejeaza plamanii, dar care, dupa cum stiti, poate fi extrem de iritant, inconfortabil si chiar dureros. 

Pana cand se amelioreaza si dispare tusea va poate trezi din somn noaptea si poate produce stari neplacute.

Nu este de mirare ca tusea este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii ajung la specialist pentru a primi ingrijiri medicale. 

Si atunci cand nu exista un remediu eficient la orizont, oamenii apeleaza de multe ori la remedii naturiste pentru a ameliora acest simptom neplacut.


Cu toate acestea, este absolut important sa va consultati cu un medic inainte de a incerca orice fel de suplimente alimentare.


Ghimbirul

Un ingredient apreciat in bucatarii, ghimbirul are proprietati antiinflamatoare si antitusive (de suprimare a tusei). Aceasta planta aromata se descompune si elimina mucusul din plamani, ameliorand astfel tusea.

In urma unui studiu s-a constatat ca, atunci cand este pus intr-un nebulizator, ghimbirul purificat a ajutat la relaxarea cailor respiratorii si la ameliorarea tusei, in special a tusei uscate provocata de astm.

Puteti face ceai de ghimbir acasa feliind cateva bucati de ghimbir si adaugandu-le la trei cani de apa clocotita. Puteti folosi putina miere si o felie de lamaie.


Cimbrul

Cimbrul (Thymus vulgaris) este un remediu folosit de secole pentru a calma tusea uscata iritanta. Frunzele plantei contin compusi numiti flavonoide care reduc inflamatia si relaxeaza muschii gatului.

Pentru a face un ceai de cimbru linistitor puneti 2 lingurite de frunze de cimbru macinat intr-o cana de apa clocotita si lasati-le la infuzat timp de 10 minute. Puteti sa-l beti simplu sau, pentru a-l face si mai eficient (si mai gustos), puteti adauga miere.


Radacina de nalba mare (marshmallow root)

Radacina de nalba mare (Althaea officinalis) a fost folosita de mii de ani pentru a trata tusea si durerile in gat. La fel ca multe alte plante medicinale, radacina de nalba mare poate contribui la ameliorarea tusei uscate.

Potrivit unui studiu, pastilele si siropul care contin radacina de nalba mare amelioreaza cu succes tusea uscata, de obicei dupa 10 minute de la administrare.

Spre deosebire de majoritatea plantelor medicinale peste care trebuie turnata apa fierbinte, este recomandat ca radacina de nalba mare sa fie consumata cu apa rece. Este suficient sa puneti o lingura de radacina maruntita, uscata (nu pudra) in doua cani de apa rece. Lasati continutul sa stea peste noapte sau cel putin patru ore la frigider. Strecurati, apoi beti ceaiul dupa cum va este confortabil.


Ulm alunecos

Nativii americani au fost cei care au descoperit proprietatile antitusive ale ulmului alunecos. Ulmul alunecos este asemanator cu radacina de nalba mare, deoarece contine o cantitate mare de mucilagii, care ajuta la ameliorarea durerii in gat si a tusei.

Pentru a face un ceai de ulm alunecos puneti 1 lingurita de planta uscata la o cana de apa fierbinte. Lasati totul la infuzat cel putin 10 minute inainte de a bea. Este important de retinut ca ulmul alunecos poate interfera cu absorbtia medicamentelor. De asemenea, ulmul alunecos poate fi gasit si sub forma de pudra si capsule.


Florile de soc

Pe langa faptul ca este delicios si extrem de aromat, ceaiul din flori de soc are si actiune expectoranta, efect care grabeste vindecarea tusei si gatului inflamat. Datorita ingredientelor sale cu actiuni antivirale si antiinflamatoare, ceaiul de soc poate imbunatati sistemul imunitar, in special daca organismul se confrunta cu infectii bacteriene si virale.

Pentru a prepara un ceai de soc:

Turnati apa peste florile de soc si puneti amestecul la fiert la foc mic timp de 10 minute.

Acoperiti apoi infuzia si lasati-o sa se raceasca la temperatura camerei.

Filtrati si consumati infuzia la o temperatura calda.

Acest ceai trebuie baut in momentul in care tusiti, insa in limita a doua cani pe zi. 


Sursa: catena.ro 

Sursa foto: publika.md 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu