duminică, 30 ianuarie 2022

Pot face fitness si acasa..daca nu am timp sa merg la sala?

 

(Intrebarea saptamanala)


Exerciții de fitness acasă. Cele 6 secrete pe care trebuie să le știi. Pentru a fi într-o formă excelentă nu este nevoie să mergi neapărat la sală. Cu ajutorul unor exerciții de fitness și gimnastică pe care le poți face acasă vei reuși să slăbești și să îți întărești musculatura. 

Un mare avantaj al exercițiilor de fitness făcute acasă este că nu mai pierzi timpul cu deplasarea până la sală și înapoi. Asta înseamnă că vei economisi chiar și o oră-două, timp pe care poți să îl petreci relaxându-te, în special în weekenduri. 

Un alt avantaj este că aceste exerciții de fitness acasă nu costă mai nimic. Un abonament la sală poate fi costisitor, așa că dacă faci exerciții de fitness acasă vei economisi nu doar timp, ci și bani.

1. Riscul unor exerciții de fitness acasă e că pot să apară delăsarea și plictiseala. Pentru a trece peste aceste obstacole, trebuie să ai două lucruri în minte: constanță și creativitate.

Așadar, important este să creezi la tine acasă un mediu asemănător celui dintr-o sală de fitness, care să te țină în priză atunci când lucrezi. Investește într-o saltea gimnastică, o minge, haltere sau greutăți, o bandă de mers / alergat, o bicicletă sau o bară pentru tracțiuni. Cu ajutorul acestor aparate și accesorii vei reuși să îți pui în mișcare toate grupele de mușchi.

2. Potrivit specialiștilor contactați de publicația medicală webmd.com, fitnessul are 5 elemente de bază:

A. Încălzire

B. Exerciții cardio

C. Exerciții de rezistență

D. Exerciții de flexibilitate

E. Exerciții ușoare la final

Încălzirea poate un mers lejer pe loc, pe banda de alergat sau pe bicicleta staționară. Pentru faza a doua, mergi sau pedalează mai repede, fă exerciții de gimnastică aerobică (poți folosi videouri de pe internet sau de la televizor) sau sari coarda. Oricare dintre aceste variante este bună, important este să îți crești ritmul cardiac.

Exercițiile de rezistență pot fi genuflexiuni, flotări și abdomene. Poți folosi și haltere sau o bară de tracțiune. Pentru a-ți spori flexibilitatea, întinde-te pe podea sau așază-te în poziții de yoga (dacă ești începător, începi cu cele mai ușoare poziții și nu îți forța corpul). Ultima parte poate fi alcătuită din exerciții ușoare, asemănătoare celor pe care le-ai făcut pentru a te încălzi, doar că acum scopul lor este să scadă ritmul cardiac, făcând trecerea spre starea de repaus.

3. Dacă ești începător, setează-ți ca obiectiv să faci 30 de minute de exerciții cardio de cel puțin 3 ori pe săptămână și 20-30 de minute de exerciții de rezistență de 3 ori pe săptămână. Asigură-te că exercițiile de rezistență acoperă toate grupele importante de mușchi (spate, brațe, picioare, abdomen, umeri, etc). Fă câte 3 seturi de 10-15 mișcări din fiecare tip de exerciții.

4. Încearcă să începi ușor și să crești gradual durata și intensitatea. Și nu uita să îți asculți corpul. „Concentrează-te pe mușchii pe are îi lucrezi. Vezi dacă simți că îi lucrezi. Dacă lucrezi la abdomen dar simți că lucrezi la gât, înseamnă că nu lucrezi bine. Închide ochii și stai în contact cu corpul tău”, a explicat un specialist pentru webmd.com.

5. Pentru a nu fi distras de la exercițiile de fitness – lucru care se poate întâmpla destul de ușor atunci când lucrezi acasă – antrenorii recomandă ca exercițiile să fie făcute dis-de-dimineață.

6. Te poate ajuta și setarea unui obiectiv, ca de exemplu să te antrenezi pentru o cursă sau să slăbești 5 kilograme. Nu îți impune țeluri nerealiste. Un obiectiv bun este unul pe care nu îl poți îndeplini de pe-o zi pe alta, dar pe care ești capabil să îl atingi la un moment dat. Când obții rezultate bune, premiază-te: cumpără-ți pantofii la care visai ori investește în mica ta sală de fitness de acasă. 


Cum amenajezi o sala de fitness acasa atunci cand ai putin spatiu 

Daca esti convins ca poti face fitness acasa si ca echipamentele nu vor deveni cuiere pentru haine sau mai rau, decoratiuni, atunci nu mai sta pe ganduri si fa-ti o sala de sport in propria locuinta. Atata vreme cat exista vointa, nici macar spatiul mic nu trebuie sa fie o problema. 

Iti aratam in acest articol cum poti amenaja o sala de fitness atunci cand nu ai la dispozitie o camera libera pe care s-o dedici in totalitate acestui scop. 


Echipamentele esentiale pentru o sala de fitness in casa

Secretul amenajarii unei sali de sport acasa, intr-un spatiu mic, este sa alegi doar echipamentele strict necesare, care-ti permit sa te antrenezi eficient, in functie de programul tau personalizat de exercitii fizice. Incearca, pe cat posibil, sa alegi aparate pliabile, pe care le poti ascunde sub pat sau in debara atunci cand nu le folosesti. 

Exista banci pliabile pentru exercitii fizice, biciclete stationare portabile, steppere pliabile si multe alte aparate pe care le poti depozita usor. Pentru unele exercitii nici macar nu ai nevoie de accesorii speciale, pentru ca poti improviza folosind scaune sau taburete, iar daca practici yoga, de exemplu, ti-e suficienta salteaua confortabila si aderenta pe care iti poti executa asanele. 

Daca vrei sa faci fitness acasa fara aparate, incearca sa-ti pregatesti, totusi, un set de accesorii pentru fitness si aerobic care-ti vor eficientiza antrenamentele. Pe langa salteaua pentru yoga (care-ti va fi utila si pentru incalziri, intinderi si diverse exercitii la sol), mai poti avea nevoie de: 

Coarda (doar daca iti vei face exercitiile intr-o camera cu tavan inalt, fara a risca sa darami corpurile de iluminat sau alte obiecte);

Set de gantere pentru tonifierea corpului;

Set de doua kettlebells cu care poti face antrenamente complete;

Set de benzi elastice circulare, cu care iti poti antrena grupele musculare asa cum ai face-o la aparatele de forta de la sala;

Flexor pentru picioare;

Minge gonflabila de fitness pentru imbunatatirea echilibrului si muschilor (e foarte utila si pentru exercitiile abdominale);

Rola de spuma pentru masaj si pentru detensionarea muschilor. 


Cum organizezi sala de fitness de acasa 

Felul in care iti organizezi sala de fitness de acasa te poate motiva sa fii consecvent si sa nu „chiulesti” de la niciun antrenament. Dar cum poti crea intr-un spatiu limitat o atmosfera prielnica pentru exercitii fizice? Iata cateva idei: 

Stabileste-ti un program de exercitii si noteaza-l pe un planner de perete, pe o tabla magnetica sau pe o tabla de scris. Monteaza o oglinda inalta pe perete, in asa fel incat sa-ti supraveghezi usor miscarile si sa iti poti corecta la timp postura. 

Depoziteaza accesoriile de fitness pe verticala, ca sa pastrezi spatiul de pe podea liber pentru a-ti face exercitiile. Monteaza etajere si rafturi pe perete, daca nu te deranjeaza sa expui echipamentele sportive sau alege un dulap cu sertare ca sa nu aglomerezi vizual incaperea. 

Asaza la nivelul podelei accesoriile grele, precum ganterele sau kettlebell-urile, sau intr-un cos din otel, pe cel mai de jos raft. Echipamentele pentru fitness nu sunt tocmai atractive, asa ca le poti pastra fara mustrari de constiinta in diverse cosuri si cutii pentru depozitare cu design atractiv. 

De asemenea, gandeste-te la motivatia ta si adauga in sala de fitness de acasa cateva elemente care te inspira, precum niste decoratiuni de perete cu mesaje optimiste. Nu uita de iluminat – o lumina rece te mentine alert, insa pentru exercitiile yoga e mai  potrivita lumina neutra sau chiar calda. 

Dupa ce te convingi ca spatiul este sigur pentru toate tipurile de exercitii pe care vrei sa le faci, inseamna ca amenajarea unei sali de fitness in apartamentul tau mic s-a incheiat cu succes si poti incepe sa creezi rutina care-ti va schimba viata in bine!


Sursa: greatnews.ro   vivre.ro 

Sursa foto: recenzee.ro 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu