duminică, 23 ianuarie 2022

Increderea in fortele proprii - de unde vine?

 

Fara incredere in tine, nu te poti realiza asa cum iti doresti, intr-o lume plina de provocari, de incertitudini si de dificultati. Fara incredere in tine, iti canalizezi intreaga energie in actiuni defensive: provocarile sunt pericole, incertitudinile sunt deja esecuri, iar dificultatile sunt de netrecut. 

Neincrederea in tine duce catre o continua framantare in legatura cu logica si judecatile tale si, in timp, te face dependenta de ceilalti. O lume cam sumbra, nu-i asa?...


Ce am putea face pentru a ne recapata increderea in noi? 

Cum putem face sa avem mai multa incredere? Te invit sa oferi un raspuns sincer urmatoarelor intrebari si, cu siguranta, vei gasi parghii pentru a folosi puterea latenta care sta in tine si care iti va oferi ocazia sa iti demonstrezi cat de minunata esti.


In primul rand, trebuie sa descoperim cine suntem. De ce ne traim viata? Ce ne motiveaza? De ce avem slujba aceasta si nu alta? 

Pune la punct trei liste: una cu ceea ce crezi ca reprezinti, alta cu ceea ce te motiveaza si o a treia cu ceea ce iti doresti sa realizezi. Citeste-le si gandeste-te: sunt compatibile cele trei coloane? Traseaza-ti obiective realiste, pe o perioada bine definita, masurabile, si leaga-le de motivatiile tale.


Vrei sa te schimbi? Sa ai mai multa incredere in tine? 

Fii motivata de schimbarea care se va petrece! Ralph Charell spunea: "Nici o persoana nu isi depaseste cele mai indraznete asteptari daca nu incepe cu asteptari indraznete!". 

Ti-ai trasat obiective indraznete si, in acelasi timp, realiste? Ai un plan pentru ele? Poti sa te incrancenezi sa le duci la indeplinire? Ai atata vointa? 

Nu uita ca vointa este o chestiune de alegere. Iar daca ai vointa, mergi pana la capat. Daca nu ai fumat doua zile, nu inseamna ca stii ce inseamna sa nu fumezi, daca nu ai mancat dulciuri o saptamana, nu inseamna ca tii dieta...  

Nu te impiedica de esecuri! Care au fost cele mai mari dezamagiri, esecuri, nerealizari ale tale? Cate erori ai comis, de cate ori ai fost vulnerabila? 

Constientizeaza-ti dezamagirile, scrie-le pe o coloana, iar pe cealalta scrie ce anume actiuni nu ai facut de ai ajuns sa ai acele dezamagiri. Vizualizeaza ce anume nu ai indeplinit, gandeste-te de ce nu ai realizat si ce vrei sa faci de astazi inainte, astfel incat sa nu mai ai aceleasi dezamagiri.


De cand nu te-ai mai gandit la tine, la cea care esti cu adevarat? De cand nu ti-ai mai amintit ce calitati ai? 

Este timpul sa le revezi! Scrie-le, tot pentru a vizualiza si a realiza ca esti o fiinta minunata, cu numeroase calitati, cu ajutorul carora poti face lucrurile pe care doresti sa le indeplinesti. Nu uita de tine in tumultul vietii cotidiene!

Invata sa-ti simplifici viata! Nu-i asa ca ai un program extrem de incarcat si ca nu mai stii cand si ce sa mai faci? Si, de cele mai multe ori, ti se pare ca, de fapt, nu faci mare lucru? 

Pune la punct un "to do list", o lista cu prioritati si lucruri pe care trebuie sa le ai in evidenta, si bifeaza ceea ce faci.


Schimba-ti limbajul! 

Invata sa-ti scoti din vocabular cuvintele si expresiile: "Sper", "Nu pot", "Nu cred", "Poate", "Ce bine ar fi daca...", "De maine...", si schimba-le cu: "Stiu", "Pot", "Cred", "Sunt sigura", "Orice este posibil", "Eu sunt cea care fac...", "Astazi...".

Iată si câteva sfaturi, ale autorului Allan Percy, pentru a-ți cultiva încrederea în forțele proprii: 


Lasă faptele să vorbească în locul tău!

O persoană care-și transmite necontenit valoarea în fața celorlalți arată o mare neîncredere în forțele proprii, dar și nesiguranță. O persoană încrezătoare în ea și sigură pe sine, nu exprimă asta prin cuvinte, ci prin fapte. Faptele sale vorbesc despre sine, astfel că specialiștii ne sfătuiesc să construim în tăcere.


Conștientizează-ți punctele forte!

Fiecare dintre noi are un punct forte, o calitate sau este priceput într-un domeniu, indiferent care este acesta. Aceste virtuți trebuie identificate și apoi trebuie valorificate. Identificarea virtuților proprii este un secret care te-ar putea duce spre reușită. Nu poți avea succes într-un domeniu spre care nu ai înclinație, nu-ți place sau cu care nu ai nicio tangență, așa că ideal este să ne descoperim virtuțile pe care trebuie să le valorificăm și la care trebuie să muncim, pentru a ajunge la succes, susține același autor.


Îndepărtează-te de elementele care te înfrânează!

Anumite atitudini personale îți blochează progresul, dar și anumite persoane sau relații, indiferent de tipul acestora, pot fi cauza blocării evoluției tale. Sfatul specialiștilor este îndepărtarea ta de acestea.


Profită de oportunități!

Indiferent de mediul în care te afli, la locul de muncă sau în cercul tău social, trebuie să nu lași ca oportunitățile să treacă pe lângă tine, trebuie să profiți de orice șansă care ți se oferă. De asemenea, de orice ocazie pentru a învăța ceva nou, lucru care îți va spori încrederea în sine.


Îmbunătățește-ți aspectul fizic!

Acest lucru este foarte important pentru sporirea încrederii de sine. Un aspect plăcut îți va da încredere în tine, de aceea trebuie să ai mereu grijă de aspectul fizic și să încerci mereu să obții cea mai bună variantă a ta, punându-ți în valoare calitățile fizice.


Sursa: eva.ro  almanahonline.ro 

Sursa foto: gandeste-pozitiv.ro 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu