duminică, 2 februarie 2020

10 Curiozități despre ceaiul VERDE


Ceaiul verde este una dintre cele mai cunoscute băuturi din Japonia și China, iar consumului acestuia a datează de mai bine de 4000 de ani!
În Occident ceaiul verde a câștigat o notorietate destul de mare, mai ales în ultima perioadă, datorită multiplelor beneficii pe care le are asupra sănătății, prin aportul de antioxidanți și flavonoizi, prin gustul său răcoritor, dar și în combinații cu alte arome (mentă, citrice) și gheață.
Câteva dintre cele mai interesante curiozități despre ceaiul verde sunt:
Ceaiul verde provine din frunzele plantei numită Camellia sinensis care sunt trecute printr-un jet de aburi fierbinți imediat după ce au fost culese pentru a nu se oxida și a-și păstra culoarea verde.
Datorită L-teaninei din compoziție (substanță care stimulează activitatea undelor alfa din creier), chinezii folosesc ceaiul verde pentru tratarea durerilor de cap și a depresiilor de mai bine de 4000 de ani.
Ceaiul verde conține polifenoli care contribuie la creșterea vitezei de ardere a grăsimilor, fiind un supliment natural pentru cei care doresc să piardă din greutate.
O ceașcă cu ceai verde (200 ml) conține aproximativ 30 g de cofeină și are 2 calorii! (bineînțeles fără zahăr și lapte :D). Spre deosebire de cofeina din cafea, care își face efectul imediat, cea conținută de ceaiul verde este asimilată progresiv pentru a ne simți energici pe tot parcursul zilei.
Ceaiul verde conține fluorină care reduce riscul aparițiilor cariilor cu aproximativ 10% dacă este consumat în mod regulat.
Datorită aromei sale foarte puternice, ceaiul verde este degustat precum vinul.
Gustul foarte amar al ceaiului se datorează infuzării greșite a acestuia. Astfel, un pliculeț de ceai nu trebuie ținut mai mult de 2-3 minute în apă, pentru a evita gust amar și neplăcut.
Pentru a nu-și pierde din proprietăți, apa în care se infuzează ceaiul nu trebui să fie clocotită, ci să aibă o temperatură de 70 – 800 C, iar culoarea rezultată trebuie să fie de un galben pal.
Frunzele de ceai verde nu trebuie atinse niciodată cu mână, ci doar cu o linguriță curată, pentru a nu-și pierde din nutrienți și prospețime.
Ceaiul verde nu ar trebui consumat după ora 5, în special de cei care au probleme cu somnul, iar în plus, trebuie ținut cont de faptul că tanini prezenți în acest tip de ceai pot limita absorbția fierului din anumite fructe sau legume. Pentru a evita acest lucru, se adaugă o felie de lămâie.
Așadar, alege să fie mereu în formă și asigură-i organismului tău cantitatea de antioxidanți de care are nevoie, prin savurarea acestei băuturi perfectă atât în sezonul cald, cât și pe perioada iernii! 


Sursa:  bunadimineata.ro 
  Foto:  dreamstime.com 
               autoexpert.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu