joi, 5 septembrie 2024

Deserturi cu fructe de toamnă

 

Toamna este sezonul în care natura etalează o paletă bogată de culori și arome. Este perioada când bucătăriile noastre sunt inundate de mirodenii calde, fructe de sezon și legume pline de savoare. 

Fie că ești în căutarea unei rețete de prăjituri rapide sau vrei să experimentezi ceva nou, acest articol este pentru tine!













Prajitura cu mere și gutui 

Un must-have al sezonului, combinând dulceața merelor cu gustul unic al gutuilor. Împreună cu un blat de prăjitură pufos, această combinație devine irezistibilă.

Ingrediente:
2 mere
2 gutui
200g zahăr
3 oua
200g făină
1 linguriță praf de copt
Vanilie

Preparare:
Curăță și taie merele și gutuile în bucăți mici. Mixează ouale cu zahărul până devin spumoase, apoi adaugă făina și praful de copt. Adaugă bucățile de mere și gutui și amestecă bine. Toarnă compoziția într-o formă de copt și coace în cuptor la 180°C pentru 35-40 de minute.



Prajitura cu crema de branza, dovleac si ciocolata 

Ingrediente
- pentru crema de branza
1 kg de dovleac curatat de coaja si samburi
200 grame de crema de branza
o jumatate de lingurita de scortisoara
50 de grame de zahar pudra
- pentru "blat"
50 de grame de zahar pudra
200 de grame de unt
50 de ml de lapte dulce
200 de grame de faina
100 de grame de ciocolata neagra
o lingurita de esenta de rom
4 oua
o lingurita cu varf de praf de copt
un praf de sare

Mod de preparare 
Taiem dovleacul in bucati mai mici si il punem la fiert pentru cel mult 20 de minute. Scoatem dovleacul din apa in care a fiert si il punem la scurs si racit dupa care il pasam cu ajutorul blenderului sau al robotului de bucatarie. In piureul format adaugam crema de branza, zaharul pudra si scortisoara si omogenizam totul foarte bine. Lasam crema de branza si dovleac sa se odihneasca si sa se intrepatrunda aromele si ne apucam sa facem pandispanul cu ciocolata.

In primul rand incalzim cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava rotunda. Fie o ungem cu ulei si presaram faina fie punem hartie de copt. Eu am folosit un vas de yena rotund, de 25 cm diametru si deci am folosit prima varianta.Taiem untul bucati si il punem intr-un vas. Adaugam si ciocolata rupta in bucati mai mici. Punem vasul intr-un alt vas cu apa fierbinte (pe baie de aburi) si lasam sa se topeasca untul si ciocolata amestecand din cand in cand. Cand sunt topite si amestecate bine dam vasul deoparte si lasam la racit.

Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le frecam cu zaharul pudra pana incep sa se albeasca. Adaugam laptele, esenta de rom si amestecul de unt si ciocolata. Adaugam in albusuri un virf de cutit de sare si apoi le batem spuma cu ajutorul unui tel pana cand acestea devin ferme. Adaugam albusurile batute spuma peste compozitia de galbenus, unt si ciocolata amestecandu-le incet cu miscari de jos in sus. Adaugam faina cernuta si amestecata cu praful de copt si incorporam totul bine, la fel, cu miscari de jos in sus pentru a pastra compozitia aerata.
Dam deoparte patru linguri de aluat iar restul il punem in tava pregatita in prealabil si nivelam. 

Intindem peste aluat crema de branza incercand sa o uniformizam cat mai bine cu ajutorul unei linguri sau spatule de silicon. Punem din loc in loc cele patru linguri de aluat pastrate in prealabil si cu ajutorul unei furculite amestecam crema de dovleac si aluatul pentru a obtine un efect marmorat. Dam prajitura la coptor pentru aproximativ o ora. De data aceasta testul cu scobitoarea nu va fi relevant deoarece crema de branza va ramane moale si dupa ce prajitura va fi scoasa din coptor si se va raci. Insa ne putem da seama cand prajitura este coapta observad marginile acesteia si mijlocul. Aceasta este gata cand in mijloc aluatul a inceput sa se intareasca iar pe margini incepe sa se desprinda de vasul in care a fost pus la copt. Scoatem prajitura din cuptor, lasam la racit, taiem felii si pudram cu zahar pudra. 


Prajitura cu ciocolata si pere 

Ingrediente 
210 grame faina
100 grame unt
o jumatate lingurita de sare
un pic praf de copt
50 grame de ciocolata
3 pere medii
2 oua
2 linguri de zahăr vanilat

Mod de preparare 
Curatam perele de si le tăiem bucati cat mai mici. Dam ciocolata pe razatoarea mare. Amestecam faina cernuta cu praful de copt si sarea. Topim untul pe baie de aburi si apoi il amestecam cu zaharul vanilat. Peste el adaugam ouale batute bine in prealabil, perele, ciocolata si apoi faina.

Amestecam cu grija ca sa nu strivim perele. Turnam compozitia intr-o tava de chec unsa cu ulei si tapetata cu faina. Dam tava la cuptorul incalzit in prealabil si reglat la 200 de grade Celsius. Coacem pana trece testul cu scobitoarea (aproximativ 45 de minute). Servim dupa ce se raceste, alaturi de o ceasca cu ceai, cafeaua sau laptele de dimineata.

Sursa: agricola.ro  lecturisiarome.ro 
Sursa foto: Raftul Bunicii   unica.retete.ro    EA.md 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu