Top 11 hobby-uri practicate in 2023

 

Potrivit unui sondaj recent, principalele hobby-uri sunt cele prin care românii au căutat să se relaxeze și să obțină o stare de bună dispoziție. Urmează activitățile prin care se urmărește dezvoltarea personală și cele prin care se încearcă schimbarea lumii din jur.

Timpul liber este petrecut în mod diferit în funcție de anotimp. Iarna, predomină hobby-urile care pot fi practicate în spații închise, în timp ce vara lumea dorește să petreacă multe ore în afară.

Iată cele mai populare hobby-uri ale românilor din acest an:


Gătitul

Gătitul este o metodă ideală de relaxare și, în același timp, reprezintă o modalitate de a economisi bani, în contextul în care mesele la restaurant au devenit foarte costisitoare. 

Mulți români dedică ore din weekend experimentării unor noi rețete culinare găsite pe internet sau în cărțile de profil din bibliotecă.


Cititul

Cititul este cel mai important instrument folosit pentru dezvoltarea personală. În ultimul an, accentul s-a pus pe cărțile motivaționale, dar beletristica încă ocupă un loc important în „inimile” românilor. 

Librăriile importante din București și din alte orașe ale țării sunt mai mereu pline.


Animalele de companie

Timpul petrecut alături de animalele de companie este foarte apreciat de români. Interacțiunea cu acestea are efect terapeutic, alungând stresul și anxietatea.

 Mulți oameni consideră că pisica și câinele sunt membri ai familiei și nu pleacă nici în vacanță fără ei.


Călătoriile

După o perioadă de câțiva ani în care călătoriile au fost restricționate din cauza pandemiei de Covid, nu mai există nicio opreliște în calea pasiunii pentru vacanțe în țară sau în străinătate. 

În vară, stațiunile din Bulgaria, Grecia sau Turcia au fost „cucerite” de români, dar nici celelalte regiuni de pe glob nu au fost ocolite de conaționali.


Filmele

Comediile și serialele de comedie au fost la mare căutare în acest an, râsul fiind cel mai eficient remediu împotriva tensiunii acumulate peste zi sau în săptămâna de lucru. 

Platformele de streaming video au tot mai mulți abonați în țara noastră, care nu ratează nicio producție nou lansată.


Sportul

Sportul este un hobby de top la nivel global, nu numai în România. Mișcarea are beneficii importante pentru fizic și pentru psihic, astfel că peste jumătate dintre români practică minim o disciplină sportivă, la nivel profesionist sau de amator. 

Un alt procent semnificativ urmărește sport la televizor sau pe platforme digitale. Cele mai populare discipline sunt fotbalul, tenisul și baschetul.


Tehnologia

Tehnologia este unul dintre hobby-urile moderne. În special tinerii, urmăresc toate informațiile despre noile gadgeturi și merg în magazine ca să le probeze. 

În măsura posibilităților, le și cumpără. Sunt tot mai numeroase centrele de robotică, unde tinerii se specializează în informatică aplicată.


Jocurile video

Jocurile video au legătură strânsă cu implementarea noilor tehnologii. Competițiile de eSports oficiale sau neoficiale, între prieteni, sunt printre activitățile principale de relaxare în ultimul deceniu. 

În această categorie intră și sectorul de iGaming, în care sunt înglobate platforme precum Gets bet. O dată cu accesul generalizat la internet, jocurile video sunt practicate în principal online.


Voluntariat

Timpul liber este dedicat și încercării de a face bine celor din jur. 

Foarte mulți au un sentiment de împlinire atunci când se dedică activităților de voluntariat, care merg în două direcții: ajutorarea categoriilor sociale vulnerabile și ecologie (plantarea copacilor, protejarea habitatelor animalelor sălbatice, curățarea unor zone de gunoaie sau de deșeuri ș.a.).


Cursurile online

Indiferent de vârstă, românii capătă noi abilități și cunoștințe prin intermediul cursurilor online. Acestea au devenit un adevărat vector al dezvoltării personale. 

Datorită specializărilor dobândite pe internet, cei din câmpul muncii se reprofilează mult mai ușor, pierderea unui job nemaifiind o problemă chiar atât de mare.


Blogging-ul

Blogging-ul este unul dintre hobby-urile care pot fi transformate în sursă de bani. Creatorii de conținut scris sau video cu mulți urmăritori intră în atenția diverselor branduri,care plătesc pentru promovare. 

În plus, există și satisfacția de a face ceva important, orice postare putând influența modul în care gândesc mase largi de oameni.


Sursa foto: Curierul National 


Comentarii