Retete festive

 

Imaginează-ți că te afli într-o cabană de lemn, în mijlocul unei păduri sau pe malul unui lac. Pe fundal se aude focul din șemineu, iar fulgii mari de nea se adună pe pervaz. 

Colecția „Delicii festive” vine în ajutorul tău pentru a completa atmosfera sărbătorilor de iarnă cu cele mai îmbietoare mirosuri. Vei regăsi aici 4 rețete festive de aperitive. Sărbători fericite! 


Ingrediente 4 feluri de aperitive festive – rapid și ușor de făcut: 

Canapé cu avocado și pulpă de porc crud-uscată


6 discuri de pâine cu diametrul de 7-8 cm

10 grame de unt, pentru uns pâinea

6 felii fine de pulpă de porc crud-uscată

1 avocado

1 lingură de ceapă fin tocată

zeama de la 1/2 lămâie

sare și piper alb

Preparare aperitiv festiv Canapé cu avocado și pulpă de porc crud-uscată

Se alege un avocado pe care să-l simțim la pipăit molcuț, acela este copt și gustos. Se taie pe lungime, în jurul sâmburelui, apoi se elimină sâmburele. Se scobește conținutul din avocado cu 1 lingură, colectându-l într-un castron și se stropește cu zeama de lămâie, prevenind oxidarea.

Se zdrobește avocado cu furculița, așa încât să se formeze o pastă, dar să mai aibă ceva textură. Se adaugă ceapa fin tocată, se amestecă și se asezonează cu sare și piper alb după gust.

Se împarte pasta de avocado pe cele 6 tartine de pâine prăjită și peste fiecare se pune câte o felie de pulpă de porc crud-uscată, pliată frumos. Putem adăuga decoruri după gust (în special verdețuri, microplante) și asta e totul.


Aperitiv festiv cu ceafă de porc crud-uscată, gutui și brânză cu mucegai nobil

1/2 gutuie, curățată de coajă și căsuța semințelor și tăiată cuburi cu latura de aprox. 1 cm

30 de grame de zahăr

12 felii de ceafă de porc crud-uscată

2 linguri de zeamă de lămâie

1 lingură bună (cu vârf) de peltea de gutui

100 de grame de brânză cu mucegai alb, nobil (eu am folosit un sortiment cu ardei iute, pentru o notă picantă)

6 boabe de zmeură proaspătă

6 felii de pâine cu diametrul de 7-8 cm

10 grame de unt, pentru uns pâinea 


Preparare Aperitiv cu ceafă de porc crud-uscată, gutui și brânză cu mucegai nobil

Pornim cuptorul și îl setăm la 190°C.

Caramelizăm zahărul într-o tigaie mică până devine brun-auriu și adăugăm cuburile de gutuie, 3 linguri de apă și 1 lingură din zeama de lămâie. Caramelizăm totul împreună până ce lichidul se evaporă complet și cuburile de gutuie se înmoaie ușor, apoi luăm tigaia deoparte.

Într-o formă de muffins, aranjăm câte 2 felii de ceafă de porc crud uscată în 6 din locașurile formei (pentru 6 piese de aperitiv din acest sortiment).

 Împărțim gutuile caramelizate în cele 6 locașuri căptușite cu ceafă de porc crud-uscată.

Împărțim brânza cu mucegai nobil deasupra gutuilor și dăm la cuptor pentru aproximativ 7 minute, până se topește brânza, fără să se rumenească.

Cât timp forma de muffins este la cuptor, amestecăm pelteaua cu 1 lingură de zeamă de lămâie, păstrăm aproximativ 1 linguriță din acest amestec deoparte iar cu restul ungem feliile de pâine prăjită într-un strat foarte subțire.

Odată ce brânza s-a topit, scoatem tava din cuptor și ridicăm cu grijă, cu ajutorul unei mici spatule, coșulețele de ceafă de porc crud-uscată cu gutui și brânză și le așezăm pe feliile de pâine deja pregătite. Picurăm deasupra fiecărei piese câte 1 strop din pelteaua de gutui rămasă și decorăm cu zmeura și, opțional, cu verdețuri decorative.


Aperitiv festiv cu ou de prepeliță și piept de porc crud-uscat

24 felii fine de piept de porc crud-uscat

6 ouă de prepeliță

2 linguri de ajvar picant

piper negru măcinat

6 felii de pâine cu diametrul de 7-8 cm

10 grame de unt, pentru uns pâinea


Preparare Aperitiv festiv cu ou de prepeliță și piept de porc crud-uscat

Cuptorul este deja încălzit la  190°C, de la sortimentul precedent pregătit.

În forma de muffins aranjăm câte 4 felii fine de piept de porc afumat crud-uscat, în șase dintre locașurile formei (pentru 6 piese de aperitiv din acest sortiment) așa încât să formăm un coșuleț. În orice caz, dacă veți pregăti și precedentul sortiment, cel cu ceafă de porc crud-uscată și gutui, cel mai bine este să le coaceți în același timp, forma având 12 locașuri.

 În fiecare coșuleț spargem câte 1 ou de prepeliță. Sare nu adăugăm pentru că își va lua destulă de la pieptul de porc, dar vom râșni piper proaspăt măcinat peste fiecare ou și îl dăm la cuptor timp de 5-6 minute, până când se gătește albușul oului de prepeliță.

Cât timp forma de muffins cu coșulețele de piept de porc și ouă de prepeliță este la cuptor, vom unge ajvar picant pe 6 felii de pâine prăjită.


Aperitiv festiv cu brânză cu verdețuri, coacăze și cotlet de porc crud-uscat

12 felii de cotlet de porc crud-uscat

200 de grame de brânză proaspătă de vaci, bine scursă de zer

1 lingură de ceapă tocată

1 lingură de verdețuri tocate, după gust (eu am folosit pătrunjel, merge și mărar, ceapă chives etc)

sare și piper alb

3 linguri de coacăze roșii proaspete

6 felii de pâine cu diametrul de 7-8 cm

10 grame de unt, pentru uns pâinea


Preparare Aperitiv festiv cu brânză cu verdețuri, coacăze roșii și cotlet crud-uscat

Punem brânza de vaci bine scursă de zer într-un castron și adăugăm ceapa fin tocată.

Ametecăm bine, preferabil cu blenderul de mână, pentru o textură cât mai cremoasă, apoi adăugăm verdețurile fin tocate și sare și piper alb după gust.

Ungem cele 6 tartine de pâine cu unt prăjită cu un strat subțire din această cremă cu verdețuri.

 În restul de cremă de brânză de vaci cu verdețuri adăugăm coacăzele roșii și amestecăm bine. Coacăzele roșii, acrișoare și puțin dulci, vor fi o surpriză plăcută când vom degusta acest sortiment de aperitiv festiv.

Așezăm câte două felii de cotlet de porc crud-uscat unul lângă altul, petrecute. Punem câte 1 lingură din crema de brânză cu coacăze roșii și verdețuri peste feliile de cotlet de porc crud-uscat și rulăm, cu umplutura de brânză în interior.

Așezăm fiecare rulou pe câte una din tartinele unse cu brânză și verdețuri, decorăm (opțional) cu coacăze roșii și microplante (eu am folosit microplante de ridiche, pentru o notă picantă).


Sursa foto: unica.ro 


Comentarii