joi, 6 octombrie 2022

Nostalgia, o afectiune din trecut

 

Nostalgia este o senzație de tristețe, tristețe și melancolie cauzată de îndepărtarea patriei, de absența celor dragi sau de pierderea unui bun sau posesie, sau pur și simplu din trecut. 

De exemplu: „Nostalgia l-a făcut să suspine după dragoste”.

Cuvântul nostalgie, ca atare, provine din greacă și este compus din cuvintele νόστος (nóstos), care înseamnă „întoarcere”, și sufixul -αλγία (-algia), care înseamnă „durere”, adică „întoarcere la durere'. 

Se folosește de obicei cu verbe precum „simți” sau „au”. Este echivalent, într-un fel, cu expresia „a rata” și cu verbul „a rata”. De exemplu: „Se simte nostalgic pentru pământul său”, „Are nostalgie pentru mama sa”.

Sinonime pentru nostalgia, în acest sens, ar fi dorul și dorul de casă. Antonimepe de altă parte, ar putea fi uitare sau indiferență.

In engleza, cuvântul nostalgie este scris la fel ca în spaniolă, dar este pronunțat diferit: / nɒˈstaldʒə /. De exemplu: "Pentru cei care caută o doză de nostalgie în această sărbătoare sezon”(Pentru cei care caută o doză de nostalgie în acest sezon).


Motive pentru nostalgie

Nostalgia se manifestă din amintiri, motivate de relațiile mentale. Este un sentiment universal și natural în rândul ființelor umane și este comun tuturor culturilor. 

Cu toate acestea, se poate manifesta în moduri și intensități diferite în fiecare persoană. De obicei, vă simțiți nostalgic pentru îndepărtarea sau pierderea unei persoane iubite sau a unui animal, a unui loc, a unei situații sau a unei ere trecute. 

Singurătatea, în acest sens, este unul dintre motivele pentru care te poți simți nostalgic.

O altă funcție importantă a nostalgiei este de a întări legăturile dintre trecutul nostru și prezentul nostru. Cu alte cuvinte, nostalgia ne poate oferi o viziune pozitivă asupra trecutului și acest lucru ne-ar putea ajuta să dezvoltăm un sentiment mai mare de continuitate și să ne dăm vieții mai mult sens.

Cercetătorii speculează că dorul de casă poate avea, de asemenea, o importanță mai mare pentru persoanele în vârstă, deoarece acestea sunt mai vulnerabile la izolarea socială și, prin urmare, dorul de casă i-ar putea ajuta să depășească sentimentele de singurătate.


Senzația de nostalgie

În psihologie, se consideră că a simți sau a avea nostalgie poate avea efecte pozitive, cum ar fi provocarea sentimentului de a se cunoaște iubit. 

Deși este legat de sentimentul de tristețe sau tristețe, sau de angoasă și depresie, în multe cazuri este perceput și ca un sentiment care provoacă bunăstare în memoria unei experiențe, a unui loc sau a unei persoane. Acest sentiment îl readuce cumva pe om la ceea ce tânjește.


Nostalgie și melancolie

Nostalgia și melancolia sunt doi termeni care sunt adesea folosiți în mod interschimbabil. Uneori se consideră că melancolie e o senzație de tristețe în general, care nu trebuie neapărat să fie legat de o persoană, un obiect, un loc sau o situație specifică din trecut. 

Uneori, de exemplu, oamenii se confruntă cu melancolie sau se simt melancolici fără a putea exprima un motiv specific care explică de ce. În schimb, când vine vorba de sentiment de nostalgie există o legătură cu trecutul sau amintirea a ceva sau a cuiva care este departe sau absent.


Sursa: ro.about-meaning.com

Sursa foto: lexpress.fr 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu