marți, 7 decembrie 2021

10 lucruri pe care nu le stiai despre CARBOHIDRATI

 

Carbohidratii sau „carbo” primesc multa atentie in ultima perioada si nu este un secret faptul ca acestia iti pot afecta zaharurile din sange (glicemia). S-ar putea sa te intrebi daca ar trebui sa mananci mai putin din ei sau chiar sa nu le mananci deloc. Stai linistit/a, nu esti singurul/singura in aceasta situatie! Toate alimentele sunt alcatuite din trei substante nutritive principale: carbohidrati, proteine ​​si grasimi. Ai nevoie de toate trei pentru a ramane sanatos, dar fiecare persoana are nevoie de o cantitate diferita. Atunci cand alegi carbohidratii, cheia este alegerea carbohidratilor complecsi – cei care iti ofera cel mai multe beneficii in termeni de vitamine, minerale si fibre. 

Carbohidratii sunt principala noastra sursa de energie, dar stii tot despre ei si despre efectele lor asupra corpului tau? 

1. Indulcitorii nu sunt solutia

Zaharurile artificiale afecteaza capacitatea creierului tau de a evalua cate calorii sunt in alimentele pe care le consumi. S-ar putea sa scazi numarul de carbohidrati, dar corpului tau ii va fi in continuare pofta de aceste calorii. Deci, renunta la orice bautura carbogazoasa “Zero” sau “Light” daca vrei sa semeni mai mult cu tipa din reclame.

2. Ia aminte

Carbohidratii sunt alcatuiti din molecule de carbon, oxigen si hidrogen. Acestia sunt considerati a fi o sursa de energie pentru organism si contin patru calorii pe gram. (Grasimea contine noua calorii pe gram.)

3. Carbohidratii sunt pur si simplu complecsi

Glucidele simple (zaharul, sucurile, dulciurile) sunt digerate rapid si reprezinta o sursa rapida de energie. Glucidele complexe (legumele vezi, cerealele integrale, legumele cu amidon) sunt mai lente de digerat si furnizeaza energie la un nivel constant fata de varfurile de energie pe care le obtii din carbohidratii simpli.

4. Efectele sunt simple

Consumul de carbohidrati nu te va ingrasa. Consumul a prea multe calorii o va face.

5. Alimente cu 0 carbohidrati

Telina contine doar 2g de carbohidrati pe tulpina, în timp ce laptele contine 10g la un pahar de 200ml. Majoritatea alimentelor contin cel puțin un nivel scazut de carbohidrati. Orice gustare care pretinde „zero carbohidrati” este bine sa o eviti.

6. Creierul este singurul organ dependent de carbohidrati din corp

Creierul foloseste exclusiv glucoza, un carbohidrat de zahar simplu de baza, pentru a functiona. Si intrucat celulele creierului tau au nevoie de doua ori mai multă energie decat celelalte celule din corpul tau, nu ezita sa servesti din cand in cand putina glucoza!

7. Unele produse de origine animală contin carbohidrati

Credeai ca nu poti consuma carbohidrati din surse animale? Surpriza! Lactoza din lapte si alte produse lactate este o dizaharida, ceea ce inseamna ca este un zahar, ceea ce inseamna ca este un carbohidrat.

8. Numele „carbohidrati” iti spune ce contine

Structura chimica a carbohidratilor este o structura de carbon cu molecule de hidrogen si oxigen atasate. „Carbo” inseamnă carbon si „hidrat” inseamna apa – H20 (hidrogen si oxigen).

9. Glucidele sunt singura sursa de combustibil metabolizata suficient de rapid pentru a sustine exercitiile fizice grele

Pentru o persoană activa, o dieta saraca in carbohidrati nu ar fi cu siguranța o alegere inteleapta. Cu o cantitate limitata de carbohidrati in organism, sa efectuezi exercitii intense va duce la energie scazuta, oboseala musculara si chiar ceata mentala.

10. Glucidele sunt cea mai importanta sursa de energie pentru organism

Corpul tau vrea sa foloseasca carbohidrati. Ii stocheaza in rezerve pentru a te face sa ii folosesti. Sunt absolut esentiali pentru viata si sanatate și nu contin mai multe calorii decat orice alt macronutrient. Pe scurt, sursele sanatoase de carbohidrati iti sunt prietene si ar trebui consumate, nu evitate.


Sursa: fitint.ro 

Sursa foto: alergotest.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu