joi, 2 aprilie 2020

Plantatul Trandafirilor


Sunt doua perioade ideale pentru plantarea trandafirilor, toamna, in septemebrie, octombrie, chir si noiembrie, uneori, si primavara de la jumatatea lui martie incolo, pana in mai.

Mijlocul lui septembrie, mai ales daca este ploios si mai rece este momentul ideal pentru plantarea trandafirilor. Primul dintre sfaturi este acela sa nu amani prea mult momentul in care ii pui in pamant, pentru daca plantarea trandafirilor nu prinde perioada umeda, dar inca calda din toamna nu vei avea prea mari satisfactii de pe urma lor, in primavara viitoare.

Al doilea din lista cu sfaturi esentiale pentru plantarea tradafirilor este sa faci o gaura cat mai adanca si suficient de mare. Mai bine sa fie mai mare si mai adanca decat trebuie decat sa fie prea mica, iar radacinile asa ramana in stratul de suprafata.

Mocirlirea radacinilor poate insemna diferenta intre flori minunate si esec total. Sfatul meu este sa nu treci peste aceasta etapa, chiar daca pare mai complicata si este mai putin placuta. Cum trandafiri sunt plante cu radacina lemnoasa, mocirlirea este obligatorie. Mocirla se face la fata locului, intr-o galeata adanca. Compozitia mocirlei trebuie sa fie formata din parti egale de apa si sol la care se adauga ingrasamant natural in cantitatea recomandata, in functie de tipul de ingrasamant folosit.
Amesteca bine pana rezulta o pasta ca o smantana groasa. Radacina plantei se afunda in aceasta mocirla de mai multe ori, incet pentru ca acestea sa fie complet imbracate in noroiul hranitor. La capitolul ingrasamat foloseste compost, balegar sau NPK, dar respecta dozele recomandate pentru a nu arde radacina. La plantarea trandafirilor aceasta este cel mai important dintre toate sfaturile pe care le-ai putea primi, dar si cel care trebuie respectat cu sfintenie.

Una din conditiile de care trebuie sa tii seama la plantarea trandafirilor este ca butasi pe care ii folosesti sa fie de buna calitate si sanatosi. Aici e si putin noroc, dar conteaza si de une ii cumperi sau ii iei. Oricum, orice tip de trandafir cumparat din comert, trebuie plantat conform instructiunilor de pe ambalaj.

Ultimul din lista cu sfaturi esentiale, cand vine vorba despre plantarea trandafirilor este sa alegi un loc bine luminat si batut de soare pentru ca trandafirii iubesc caldura si sunt vesnic indragostiti de soare. Nu-i planta ingesuiti, pentru ca au nevoie de loc de crescut si de o buna ventilatie si, foarte important, dupa plantare trebuie udati cu nadejde cateva zile si apoi udati putin in fiecare zi, pana temperatura scade sub zero, sau vreme de doua-trei saptamani.

Trandafirii plantati toamna au nevoie de protectie. Fie acoperi butasii cu un strat de paie si frunze si apoi cu un strat subtire de pamant, fie cu un bidon de plastic. II scoti din culcus abia la mijlocul lui martie.




Sursa: casa-gradina.ro si GradinaMea.ro




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu