duminică, 6 septembrie 2015

Unul dintre cele mai ciudate cazuri medicale: un tânăr are mereu senzaţia de deja-vu

 Captiv într-o buclă a timpului, unde toate evenimentele se repetă la nesfârşit. Aşa se simte un tânăr din Marea Britanie, care suferă de o afecţiune extrem de ciudată: are aproape continuu senzaţia de deja-vu, adică impresia că a mai trăit acele momente.
De regulă, episoadele normale de deja-vu sunt de scurtă durată (câteva secunde) şi destul de vagi, iar peste 70% dintre oameni trec prin aşa ceva cel puţin o dată în viaţă.Dar, în cazul unui student de 23 de ani din Marea Britanie, aceste stări sunt foarte persistente şi extrem de lungi.

Totul a început în primele zile de facultate, când pacientul a început să aibă foarte des impresia că a mai trăit deja momentele respective din viaţă. Un episod dura câteva minute sau chiar mai mult, spun cercetătorii care se ocupă de acest caz ciudat.Persoanele care au senzaţii de deja-vu au o puternică impresie de familiaritate a unor locuri necunoscute sau a unor evenimente pe care tocmai le trăiesc, ca şi când le-ar fi trăit şi în trecut.
Pacientul britanic spune însă că în cazul lui nu este vorba de asta, ci de convingerea fermă că a mai trăit acele momente, că îşi aminteşte de fapt ceva real din trecutul lui, nu că ar vedea lucruri sau întâmplări care îi sunt doar familiare.

Astfel, după 3 ani de la debutul acestor bizare crize, tânărul nu a mai putut să se uite la televizor sau că citească, pentru că avea mereu impresia că ştie ce urmează să vadă.
În scurt timp, a devenit convins că fiecare clipă din viaţa lui este de fapt o retrăire a ceva ce deja experimentase.Şi mai greu de explicat este faptul că pacientul nu suferă de probleme neurologice, care apar de obicei la persoanele care au senzaţii frecvente de deja-vu.
Singura lui tulburare psihică este anxietatea, probabil ea fiind şi la originea bolii, cred experţii care au publicat acest caz medical în revista Medical Case Reports, pe 8 decembrie 2014. Prin urmare, episoadele de deja-vu şi anxietatea ar putea fi mult mai strâns legate între ele decât credeau până acum medicii.

O altă posibilă explicaţie poate fi tulburarea de anxietate de care suferă în mod evident pacientul.

Episoadele de deja-vu au apărut în cazul studentului într-o perioadă în care anxietatea lui era aşa de puternică încât a fost nevoit să lipsească un timp de la facultate. Fenomenul i-a provocat şi mai mult stres şi anxietate, formându-se astfel un cerc vicios, crede Wells.
La un moment dat, după ce tânărul a luat LSD, impresia de deja-vu a devenit continuă. Efectul poate fi explicat prin faptul că acest drog provoacă halucinaţii, care cresc anxietatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu